×

Notice

There is no category chosen or category doesn't contain any items

 

U Bošnjačkom Institutu promovisana knjiga

„Od stećka do nišana u Bosni i Hercegovini“ rah. Ibrahima Pašića

 

U prepunoj sali Bošnjačkog Instituta Fondacije Adil Zulfikarpašić 27. novembra 2019. godine promovisana je knjiga rahmetli Ibrahima Pašića „Od stećka do nišana u BiH““.

VP5A0611.JPG 2.jpg

Promociju su zajednički organizirali Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bošnjački Institut i BZK Preporod, koji je izdavač knjige.

Knjiga „Od stećka do nišana u Bosni i Herceovini“, koju danas promoviramo, čiji je izdavač BZK Preporod, napisana je pred samu smrt doktora Pašića. Štampana je 2017. godine, u kojoj godini je Ibrahim Pašić i preminuo.

VP5A0616.JPG 2.jpg

U ime izdavača BZK Preporod prisutnima se obratio prof.dr. Sanjin Kodrić, u ime VKBI predsjednik Vijeća prof.dr. Nedžad Mulabegović, a u ime porodice sin rahmetli Ibrahima, Edin Pašić.

VP5A0630.JPG 2.jpg

Promotori knjige bili su Hasib Muhović, prof.dr. Senadin Lavić, prof.dr. Dževad Jahić i dr. Haris Silajdžić, koji su pored podrške u radu Ibrahima Pašića bili i  njegovi prijatelji. Rahmetli Ibrahim Pašić napisao je niz iznimno značajnih djela posvećenih najstarijim korijenima Bosne i Bošnjaka, čime je pionirskim istraživačkim radovima otvorio i trasirao put mnogim današnjim istraživačima da nastave sa naučno istraživačkim poduhvatima istine o Bosni i njenom narodu, čija je istorija više od stoljeća potiskivana i uveliko plagirana.

Promotori su, svako iz svoje perspektive istakli značaj ukupnog naučno istraživačkog rada i opusa rahmetli Ibrahima Pašića, sa posebnim osvrtom na značaj knjige koja se promovira i koja ostaje trajno svjedočanstvo kontinuiteta opstojnosti matičnog naroda zemlje Bosne od najstarijih vremena do danas.

Moderator promocije bio je mr.sci. Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI.