×

Notice

There is no category chosen or category doesn't contain any items

 

U povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine

održana promocija VIII i IX toma enciklopedijskog Rječnika

bosanskog jezika autora Dževada Jahića u Tešnju

slika tešanj3.jpg

 

U organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i JU Opća biblioteka Tešnja, u prostorijama biblioteke u Tešnju održana je promocija VIII i IX toma višetomnog Rječnika bosanskog jezika autora prof.dr. Dževada Jahića.

 

Na promociji je istaknut značaj bosanskog jezika kao temeljnog nacionalnog identiteta Bošnjaka i drugih građana BiH kojima je bosanski jezik maternji, jer ne postoji niti jedan narod na svijetu koji nema svoj maternji jezik. U suštini narod kao kulturna forma i istorijska istina ne postoji bez jezika i književnosti koja je ispisana i iskazana na tom jeziku.

 

slika tesanj1.jpg

 

Pokušaj negiranja bosanskog jezika je anticivilizacijski čin nerazumnih politika koje nemaju nikakvo naučno utemeljenje, već je isključivo baziran na političko-ideološkim strategijama, a krajnji cilj takvih pokušaja je negiranja Bosne i njenog naroda „dobrih Bošnjana“ – Bošnjaka – Bosanaca.

 

Upravo zbog ovih činjenica promocija u Tešnju održana je u susret obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine 25. novembra 2019. godine, te samim tim ima posebnu simboličnu vrijednost za našu domovinu, narod i naš bosanski jezik.

slika tešanj2.jpg

 

Na promociji je istaknuto da je ovaj projekat jedna od ključnih tačaka okupljanja svih aktuelnih bosanskih i bošnjačkih rasutosti, kako društvenih, kulturnih, tako i državno-političkih. Sa promocije je upućen apel i poziv svim administrativno teritorijalnim nivoima u Bosni i Hercegovini, od nivoa općina/gradova, kantona, entiteta do državnih institucija da planiraju finansijsku podršku u svojim budžetima u 2020. godini, kako bi se ovaj kapitalni projekat finalizirao u narednih 5 do 6 godina izradom preostalih tomova.

 

Moderatorica promocije bila je direktorica JU Opća biblioteka Tešanj dr.sci. Almina Brkić-Alagić. Promotori su bili prof.dr. Amira Turbić-Hadžagić profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Safet Sarić iz Mostara i mr.sci. Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI iz Sarajeva. Na koncu promocije prisutnima se obratio autor prof.dr. Dževad Jahić pojašnjavajući metodologiju i način izrade ovog kapitalnog djela, koja do sada traje gotovo 20 godina.

 

Po riječima autora, višetomni Rječnik bosanskog jezika sastojaće se od najmanje 16 tomova i to će biti najobuhvatniji, najkompletniji i najobimniji rječnik bilo kojeg od jezika južnoslavenskih naroda.