Sarajevo, 28.09.2019. godine

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Novog Pazara posjetila VKBI

 

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji dr. Jasmina Curić i sekretar BNV-a Mirza Hajdinović posjetili su Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca. 

Goste iz BNV-a dočekao je predsjednik Upravnog odbora prof.dr. Enver Imamović sa generalnim sekretarom mr.sci. Emirom Zlatarom, predsjednikom Savjeta Vijeća za ustavno-pravna, društvena i politička pitanja prof.dr. Kasimom Trnkom, predsjednikom Savjeta Vijeća za nauku i obrazovanje prof.dr. Hasanom Muratovićem, predsjednikom Savjeta Vijeća za bosanski jezik i književnost prof.dr. Dževadom Jahićem, predsjednicom Savjeta Vijeća za zdravstvo prof.dr. Medihom Filipović i predsjednicom Savjeta Vijeća za historiju i promociju očuvanja kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Mevlidom Serdarević.

 

Webp.net-resizeimage.jpg

 

Dr Jasmina Curić upoznala je domaćine sa aktuelnostima koje provodi BNV, posebno ukazujući na diskriminatorski odnos državnih institucija Srbije u oblasti obrazovanja i upotrebe bosanskog jezika u školama. Gosti su predstavnike VKBI informisali o kontinuiranim problemima u pogledu ostvarivanja temeljnih prava Bošnjaka prije svega u Sandžaku, koje srbijanska vlast i pored važećih ustavnih i zakonskih odredbi u Srbiji, konstantno ignoriše. Bošnjacima se ne omogućava ravnopravan pristup pravosudnim, policijskim i drugim državnim institucijama na prostoru gdje su apsolutna većina. Ovaj nesklad zaposlenja Bošnjaka u javnim državnim institucijama traje decenijama i stanje postaje alarmantno. 

Dr. Curić iskoristila je priliku da pozove prisutne predstavnike VKBI u posjet BNV i predložila da se promocija VIII i IX toma Rječnika bosanskog jezika autora Dževada Jahića održi 20. novembra 2019. godine u prostorijama BNV u Novom Pazaru.

Predstavnici VKBI istakli su opredjeljenje da se saradnja sa BNV treba intenzivirati, posebno kroz aktivnosti Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, u oblastima definiranja zajedničkih simbola Bošnjaka, bosanskog jezika i bošnjačke književnosti. Profesor Imamović još jednom se zahvalio na finansijskoj podršci koju je BNV doznačio za izradu IX i X toma Rječnika bosanskog jezika, te iskoristio priliku da predsjednici uruči po 50 primjeraka VIII i IX toma Rječnika.

VKBI daje punu podršku BNV-u u nastojanjima da se ustavne i zakonske nadležnosti koje BNV ima u Srbiji ne mogu uskraćivati niti umanjivati od strane srbijanske Vlade i njenih organa, jer su Bošnjaci u Srbiji, posebno u Sandžaku, autohton narod sa istim pravima koja imaju Srbi i svi drugi narodi koji žive u Srbiji. 

Zajednički je konstatirano da je neophodno da vlast u Srbiji Bošnjacima u Srbiji obezbijedi barem onoliko prava i dostojanstva koliko srpski narod ima u Bosni i Hercegovini, jer je autohtonost srpskog naroda u BiH podjednaka autohtonosti bošnjačkog naroda u Srbiji. Ovaj princip jeste preduslov izgradnje dobrosusjedskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije.