Uredu za koordinaciju bošnjačkih vijeća pristupilo

Bošnjačko nacionalno vijeće Sjeverne Makedonije

 

Predsjednik i generalni sekretar VKBI prof.dr. Nedžad Mulabegović i mr.sci. Emir Zlatar, prisustvovali su 5. sjednici Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, koja se održala 21.09.2019. godine u Skoplju.

Na 5. sjednici, Uredu za koordinaciju pristupilo je Bošnjačko nacionalno vijeće Sjeverne Makedonije, tako da je Ured, pored bošnjačkih vijeća iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, proširilo svoje kapacitete i aktivnosti u Sjevernu Makedoniju. Sjednici Ureda u svojstvu gosta prisustvovala je članica Konsultativnog savjeta manjinskih zajednica pri uredu predsjednika Kosova iz reda bošnjačkog naroda.

slika1 skoplje.jpg

Na sjednici je Ured donio zaključak da se uputi otvoreno pismo Predsjedništvu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da se inicira ukidanje viza između BiH i Kosova, te da se omogući priznavanje putnih isprava, kako bi građani Kosova i Bosne i Hercegovine mogli imati nesmetanu komunikaciju. Neshavtljivo je da Kosovo i Srbija nemaju nikakav problem po ovom pitanju, a da hiljade osoba iz BiH i Kosova, koji imaju porodične veze, nisu u mogućnosti putovati i posjećivati se bez viza. Bošnjačka vijeća iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije će insistirati na rješavanju ovog pitanja.

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća jednoglasno je usvojio zaključak kojim se osuđuje diskriminacija bošnjačke djece od strane srpskih državnih organa u obrazovnim ustanovama u Sandžaku, a koja je  posebno izražena u Novom Pazaru. Ured osuđuje ponašanje Ministarstva prosvjete Republike Srbije, koje na nezakonit način podstiče dalju diskriminaciju bošnjačke djece upisom na nematernji srpski jezik, na način da nezakonito poziva zaposlene u odgojno-obrazovnim ustanovama da ne poštuju ustavna i zakonska ovlaštenja  Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije.

Usaglašeno je da će se slijedeća sjednica Ureda održati u Sarajevu 23. decembra 2019. godine, na koju će se pozvati i bošnjački predstavnici u izvršnim i zakonodavnim tijelima u državama koje pokriva Ured, a kojima bi domaćin trebao biti gosp. Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

slika novipazar

U povratku iz Skoplja, delegacija VKBI se u Novom Pazaru susrela sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihadom Biševcem i uglednim novopazarskim imamom Muhamed efendijom Demirovićem, te je iskorištena prilika da se delegacije međusobo informiraju o projektima i aktivnostima VKBI, kao i o projektima Grada Novog Pazara. Gradonačelnik Biševac ponovio je spremnost Novog Pazara da podrži projekte koji imaju za cilj unapređenje temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka.