VKBI radi vrlo značajne projekte za državu BiH:

Dužnost nam je zaštiti našu kulturnu i historijsku tradiciju od zaborava

Prioritet djelovanja Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualca (VKBI) je Bosna i Hercegovina, odnosno građansko bosanskohercegovačko društvo. U posljednje dvije godine napravili su određene iskorake u saradnji sa Hrvatskim narodnim vijećem (HNV) BiH, Srpskim građanskim vijećem, Jevrejskom zajednicom, te kulturnim institucijama hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda, te uspjeli da se okupe oko zajedničkih projekata koji su od globalnog interesa za našu domovinu.

 

dsc 01711 2

 

Sa ovim, ali i budućim aktivnostima danas je predsjednik VKBI Nedžad Mulabegović upoznao predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

“Radimo sa Bošnjačkim institutom, Preporodom, Merhametom i sklopili smo odgovarajuće međusobne protokole o suradnji na zajedničkim projektima. Krenuli smo i sa inicijativom uvezivanja sa bošnjačkim nacionalnim vijećima u susjednim domovinskim zemljama, jer se tamo Bošnjaci na neki način smatraju ‘izgubljenim’”, istakao je Mulabegović.

dsc 01731 6

 

Dodao je kako se, uprkos nedostatka finansijskih sredstava, krenulo sa realizacijom još dva toma Prvog enciklopedijskog rječnika bosanskog jezika koji radi uvaženi profesor Dževad Jahić.

“Kabinet predsjedavajućeg rapisat će Javni poziv i vi ćete se moći blagovremeno prijaviti za dodjelu finansijskih sredstava, a u narednim godinama trebalo bi da se za rad vašeg vijeća osigura budžetska stavka,za što ću se zalagati, jer ste vi okupljeni oko jedne plemenite ideje”, poručio je predsjedavajući Konaković.

 

dsc 01691 4

Najavio je i kako Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS planira organizirati dva velika skupa eminentnih stručnjaka koji će se baviti pitanjem zaštite i promocije bosanskog jezika.

“Radite vrlo značajne projekte koji su bitni za državu BiH, a zakonodavna i izvršna vlast dat će vam podršku da s tim nastavite smišljeno i sistematski, kao i do sada. Naša je dužnost da našu kulturnu i historijsku tradiciju zaštitimo od zaborava, zbog čega sam insistirao da učenici u sarajevskim školama uče istinu o dešavanjima u periodu od 92.- 95. godine”, potcrtao je predsjedavajući Konaković.

 

dsc 01661 5

 

Spreman je proslijediti pismo svim predsjedavajućim kako bi organizirali jedan skup, kojem bi dali poseban značaj te i na taj način apelirali na sve da pomognu u radu VKBI, odnosno njegovim aktivnostima i projektima. Tom skupu prisustvovali bi članovi ovog vijeća, s čim se njihov predsjednik i delegacija koju je predvodio složio.

 

IZVOR: VLADA KANTONA SARAJEVO

(vildana.hantalasevic 14.03.2019)