Saopćenje za javnost

Skupštine Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Skupština Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, koja je održana je u subotu 25. februara u Sarajevu, jednoglasno je usvojila stav o reviziji presudebo BIH v. Srbija, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, i u tom kontekstu izdaje se

                 - PODRŠKA REVIZIJI   I OSUDA TENDENCIOZNIH TUMAČENJA -

          

Skupština Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca podržava podnošenje Zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije i Crne Gore i osuđuje postupke iskrivljenog predstavljanja ovog pravnog postupka, njegova tendencioznog politiziranja i posebno njegova opisivanja u govoru mržnje i neprijateljstva. Revizija presude je jedino predviđeno pravno sredstvo u procesu univerzalnog međunarodnog suda, i njezino pokretanje   ima univerzalno moralno opravdanje i duboku životnu svrsishodnost. Njezin univerzalni moralni razlog je u nužnosti iscrpljivanja pravno definiranih mogućnosti ostvarenja pravde i za žrtve i za   počinioce genocida nad Bošnjacima.  

IMG 4779 resize

Svrsishodnost ovog postupka je potpuno razumljivo očekivanje da njegovo vođenje na Međunarodnom sudu pravde jedino može zadovoljiti potrebu za istinom i pravdom kao osnovom procesa pomirenja i uspostavljanja trajnog mira u ovim dijelu Evrope i svijeta.

     Važno je podsjetiti da je Zahtjev za revizijom   zahtjev za zaključenjem sudskog procesa u   pravnom odnosu u kojem strane unaprijed priznaju jedna drugoj pravo na pravdu i njezino utvrđivanje od najviše zakonske institucije međunarodne zajednice. Stoga je teško shvatiti razmjere političke i medijske kampanje u kojoj nosioci odgovornih državnih i političkih dužnosti u Bosni i Hercegovini iz srpskog naroda, kao i pojedini zvaničnici Republike Srbije, nastoje osporiti pravnu suštinu, moralnu vjerodostojnost i općeljudsku svrsishodnost Zahtjeva. Posebno iznenađuje stupanj nedosljednosti koja se pritom manifestira i koja uključuje istovremeno priznanje i poricanje Međunarodnog suda pravde, strah od Revizije presude i negiranje njezina smisla i značaja.

       Članovi Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u ovom slučaju pozivaju na poštivanje razlike između između prava i politike, jer kada se poništava   ta razlika   negira se pravo žrtava na pravdu.

IMG 4754 resize

U nastavku sjednice Skupštine izabrani su članovi u organima VKBI, na trogodišnji mandatni period 2017-2020. godine.

U Upravni odbor Vijeća izabrani su: prof.dr. Enver Imamović, prof.dr. Hilmo Neimarlija, prof.dr. Elmir Sadiković, prof.dr Hasnija Tuna-Muratagić, prof.dr. Husnija Kamberović, prof.dr. Senadin Lavić, dr. Haris Silajdžić, prof.dr. Faris Gavrankapetanović i Fadila Memišević, prof.

IMG 4741 resize

U Nadzorni odbor izabrani su: dr. Džemal Najetović, prof.dr. Šekib Sokolović i porf.dr. Enra Suljić, a u Sud časti izabrani su: mr. Avdo Hebib, prof.dr. Ismet Dizdarević i Azra Smajović.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

VIJEĆA KONGRESA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA