SAOPĆENJE ZA JAVNOST

„VKBI, HNV, SGV i KRUG 99 usaglasili neophodnost čvršće i snažnije

saradnje u narednom periodu“

U prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca održan je zajednički sastanak predstavnika Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (prof dr Hilmo Neimarlija, predsjednik Upravnog odbora, Emir Zlatar, generalni sekretar i prof dr Senadin Lavić, član UO), Hrvatskog narodnog Vijeća (prof dr Marinko Pejić, predsjednik), Srpskog građanskog Vijeća – Pokret za ravnopravnost (Jagoda Krzović, podpredsjednica UO) i Kruga 99 (Adil Kulenović, predsjednik i Jasmin Turčalo, sekretar).

Zajedničkom sastanku prisustvovala je i dr. Edina Velagić-Lekić, koordinator transplatacijskog tima KCUS, gdje je iskazana neophodnost iskazivanja podrške projektima koji se odnose na doniranje i transplantaciju organa. Koordinatorica po ovom projektu ispred svih udruuženja je prof.dr. Enra Suljić.

Na sastanku je usaglašena neophodnost čvršće i snažnije saradnje u narednom periodu, posebno zbog pozitivne odluke Vijeća za vanjske poslove EU o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Integracija BiH društva i države su ključni i temeljni ciljevi ovih organizacija, koje će, zajedničkim aktivnostima i tribinama pokazati kako i na koji način zajednički raditi u korist svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, te kako se susprotstaviti enormnim zloupotrebama „vitalnih nacionalnih interesa“ , koja uglavnom dolaze iz sfere političkih organizacija u BIH.

HVN, SGV, VKBI i Krug 99 jasno žele predstaviti kako i na koji način nacionalna Vijeća i građanski profilirani Krug 99, mogu ponuditi kvalitetna zajednička rješenja po bitnim društvenim i državnim temamam – ustavnim promjenama u BIH, promjenama Izbornog zakona u BIH, održivom povratku, zapošljavanju mladih.

Emir Zlatar, dipl.iur

Generalni sekretar

Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca