Sarajevo, 21.04.2017. godine

 PISANIM I ELEKTRONSKIM MEDIJIMA

-DESK-

 

 

JAVNA TRIBINA

 Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

 „IMOVINA DRŽAVE BiH-RESURS ZA RAZVOJ“

 USPOSTAVA FONDA ZA RAZVOJ BiH

 

Pozivamo predstavnike Vašeg uvaženog medija da prisustvuju javnoj tribini Vijeća Kongresa Bošnjačkih intelektualaca pod nazivom „IMOVINA DRŽAVE BiH-RESURS ZA RAZVOJ“.

Tribina će se održati u prostorijama Vijeća, u ul. Vladimira V. Perića 13 u Sarajevu, u ponedjeljak, 24. aprila 2017. godine, sa početkom u 15,00 sati.

poziv tribina

 

 

Uvodničar i moderator:

 -          Predsjednik VKBI prof.dr. Nedžad Mulabegović

Predavači:

 -         Prof.dr. Haris Silajdžić

 -          Prof.dr. Sead Avdić

 -          Prof.dr. Mirsad Kikanović

 -          Prof.dr. Rifat Klopić

 

Uz izraze poštovanja,

 

Generalni sekretar

 Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

 Emir Zlatar

 

 

 

PISANIM I ELEKTRONSKIM MEDIJIMA                                                                                                                                                                                                                                             

-DESK-

Sarajevo, 18.04.2017. godine

 


SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Sastanak predstavnika MDD Merhamet, BZK Preporod i VKBI-a

Nakon prošlosedmičnih susreta rukovodstva Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i rukovodstva IZ BIH, čije delegacije su predvodili predsjednik Vijeća prof.dr. Nedžad Mulabegović i Reis-ul ulema Husein ef. Kavazovićem, nastavljeni su susreti delegacija bošnjačkih organizacija.

 

Slika susreta Merhamet 640x Preporod VKBI

 

U prostorijama MDD Merhamet u Sarajevu, upriličen je sastanak predsjednika MDD Merhameta Hajrudina Šahića, sa predsjednikom BZK Preporod prof.dr. Senadinom Lavićem, te predsjednikom Upravnog odbora i generalnim sekretarom Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca prof.dr. Enverom Imamovićem i Emirom Zlatarom.

Intenzivni susreti održavaju se u cilju analize aktuelnog položaja i statusa bošnjačkih organizacija u Bosni i Hercegovini, kao i položaja Bošnjaka u BIH i Svijetu.


Tokom razgovora konstatirana je činjenica da ove bošnjačke organizacije, koje imaju višedecenijsko i višetoljetno djeolavnje i postojanje u BiH, u proteklih pet i više godina, nisu dobile nikakvu podršku za rad i aktivnosti od institucija Bosne i Hercegovine, niti entiteta.


Jednoglasno je zaključeno da odnos političkih predstavnika u institucijama vlasti BiH i njenih entiteta, posebno bošnjačkih je neadekvatan, površan i najblaže rečeno - ignorantski.

Tokom susreta razgovaralo se o bitnim projektima koje ove organizacije pripremaju, ili provode, iz oblasti kulture, obrazovanja, nauke i svakovrsne karitativne pomoći narodu, koje je iz godine u godinu u sve težem položaju, posebno u ruralnim općinama i teriotiriji RS-a.


Prvi krug razgovora bošnjačkih organizacija završiće se do konca aprila ove godine, susretima sa rukovodstvom Bošnjačkog Instituta, nakon čega će se održati zajednički sastanak delegacija svih pet organizacija, kako bi se definirali zajednički ciljevi, projekti i pravci djelovanja u narednom periodu.

Snažnija, jasnija ali i bolja koordinacija bošnjačkih organizacija, ima za cilj definiranje strateških projekata i pravaca, čiji je cilj jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini, snaženje bošnjačkog i bosanskog identiteta, te pozivanje na odgovornost i rad vlada, parlamenata i ministarstava u Bosni i Hercegovini i njenim entitetima.


Konstatirano je da u BIH u zadnjoj deceniji preovladala partiokratija, nauštrb vladavine prava, koja onemogućava snaženje i unapređenje demokratskih procesa, i koja za posljedicu ima neadekvatnu kadrovsku politiku, jer predstavnici u javnim institucijama uglavnom se ne bave „svojim“ javnim poslovima, već uglavnom izvršavaju partikularne staranačke interese.


Nažalost, bošnjačke organizacije nemaju adekvatan prijem od strane predstavnika u vlasti, njihov značaj i projekti se ne prepoznaju, sve zbog činjenice da ne postoje jasne državničke i strateške vizije o budućnosti Bosne i Hercegovine, svih njenih naroda, sa fokusom na Bošnjački, čije su ove organizacije reprezenti iz različitih društvenih oblasti.

Ured za odnose s javnošću
Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Delegacija VKBI u posjeti Islamskoj zajednici u BiH

 

          Danas su reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i predsjednik Sabora IZ u BiH Hasan Čengić primili delegaciju Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca. U delegaciji su bili: predsjednik Vijeća prof. dr. Nedžad Mulabegović, predsjednik Upravnog odbora prof. dr. Enver Imamović, član UO prof. dr. Faris Gavrankapetanović i generalni sekretar Vijeća mr.sci. Emir Zlatar.

 

Delegacija VKBI u posjeti Islamskoj zajednici u BiH

 

      Gosti su Reisu-l-ulemu i predsjednika Sabora upoznali sa trenutnim aktivnostima Vijeća kao i sa planovima za budućnost. Govorili su o inicijativi organiziranja okruglog stola sa najznačajnijim organizacijama bošnjačke provenijencije: Preporodom, Merhametom, IZ BIH i Bošnjačkim institutom, te realizaciji projekata kao što „Bošnjačka enciklopedija“ i „Enciklopedija ubijanja Bosne“.

 

Reisu-l-ulema je istakao svoje zadovoljstvo nastojanjima Vijeća da radi na jačanju identiteta bošnjačkog naroda i poboljšanju ukupnih društvenih prilika u državi naglašavajući odgovornost IZ u BiH, prije svega, za duhovno stanje ne samo muslimana Bošnjaka nego i drugih naroda koji IZ u BiH doživljavaju svojom, prije svega Roma, Albanaca, Turaka i drugih koji su članovi zajednice u domovini i dijaspori. „Ostaje činjenica, naglasio je Reisu-l-ulema, da su Bošnjaci apsolutna većina članova Zajednice koja je duboko ukorijenjena u njihovoj historiji i da je s toga Rijaset zainteresovan da podrži sve projekte koji pomažu jačanju položaja Bošnjaka i njihovoj samosvijesti“.

 

Predsjednik Sabora Čengić je predstavio resurse kojima IZ u BiH raspolaže kroz svoje fakultete, institute i institucije a koje može staviti na raspolaganje u realizaciji zajedničkih projekata.

 

Na kraju je dogovorena nastavak saradnje na konkretnim idejama i projektima.

 

Izvor: (Vijesti.ba)

TRIBINA - "25 GODINA OD NEPOSREDNE RATNE OPASNOSTI U BiH"

 

Povodom 08. aprila 1992. godine, kada je od strane Predsjedništva RBIH donesena Odluka o proglašenju neposredne ratne opasnosti u RBIH, 7.aprila.2017.godine u VKBI je održana tribina pod nazivom "25 GODINA OD NEPOSREDNE RATNE OPASNOSTI U BiH".

IMG 9172 resize

Uvodničari na tribini su prof.dr. Enver Imamovic i brigadir ARBIH Šerif Patkovic Moderator je Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI.

Na tribini su istaknute istorijske činjenice o odbrani BiH, s posebnim akcentom, na istorisjki aspekt u kojem su se Bošnjaci nalazili u svojoj istoriji od druge polovine XIX stoljeća, pa do 1992. godine.

Postojeći ustavno-pravni okvir BiH ne omogućava donošenje slične odluke, u slučaju bilo kakvog pokušaja ili nastraja na BIH, kao što je to bio slučaj 1992. godine.

IMG 9169 resize

Na tribini je konstatirano da se BiH još uvijek nalazi u stanju neposredne opasnosti, koja nije ratna, is prostog razloga što politički uzroci nisu do kraja rješeni i definisani.

Na tribini su svoj doprinos kroz izlaganja dali generali Armije RBIH Vahid Karavelić, Mustafa Polutak i prvi komandatna TO RBIH Hasan Efendić.

 

IMG 9151 resizeIMG 9155 resizeIMG 9159 resize

 

8. aprila 1992. godine je promijenjen naziv SR BIH u Repubika Bosna i Hercegovina, tako se 08. april može obilježavati kao Dan Republike BiH.

Šerif Patović, u svojstvu predsjednika Udruženja najvećih ratnih priznanja ARBIH Zlatni ljiljan, kao i koordinator boračkih veteranskih udruženja, iznio je frapantan podatak da je u Bosni i Hercegovini, od nivoa općina-kantona-entiteta do BiH, registrirano oko 1080 različitih/samostalnih veteranskih udruženja.