Silajdžić ponudio rješenje za stanje u kojem se BiH nalazi

haris.jpg

Javna tribina Vijeća Kongresa Bošnjačkih intelektualaca pod nazivom "Imovina države BiH - resurs za razvoj" održana je danas u Sarajevu.

n15.jpg

Uvodničar i moderator javne tribine bili su će predsjednik VKBI prof. dr. Nedžad Mulabegović, a predavači prof. dr. Haris Silajdžić, prof. dr. Sead Avdić, prof. dr. Mirsad Kikanović i prof. dr. Rifat Klopić.

"Danas nismo ovdje da konstatiramo stanje. Danas smo ovdje da ponudimo rješenja. Izlaz je u stavljanju državne imovine u funkciju svih građana Bosne i Hercegovine jer ona pripada svim građanima BiH. To je veliko blago koje imamo i koje se prema najkonzervativnijim procjenama procjenjuje između 50 i 100 milijardi maraka. To je ono plućnom krilo na koje moramo prodisati, a na koje do sada nismo disali", poručio je Silajdžić.

"Ono čime mi raspolažemo je ogromno bogatstvo. Nakon što je država pravno formulirala ovu problematiku, vrijeme je da krenemo u ovaj posao", ističe on naglašavajući da nema vremena za odlaganje ovog hitnog posla i da je ogromno bogatstvo države vlasništvo svakog njenog građanina.

n11.jpg

n12.jpg

n13.jpg

n14.jpg


Studija o tome već je urađena i na njoj je više od godinu dana radio tim čiji su članovi učesnici današnje tribine, rekao je također on najavljujući narednog govornika.

Jedan od njih, prof. dr. Sead Avdić, rekao je da iz urađenog elaborata proizilazi zakon o korištenju i upravljanju imovinom u državnom vlasništvu, koji je dospio u parlamentarnu proceduru BiH, ali je zaustavljen zbog entitetskog glasanja.

Međutim, proceduralno je još „živ“ i relativno jednostavan jer nalaže uspostavu agencije za upravljanje državnom imovinom, koja bi bila nadležna i za uspostavu registra ove imovine, kao i formiranje fonda za ekonomski razvoj, kazao je ovaj uvodničar.

Avdić smatra da Uredu viskog predstavnika treba uputiti apel u formi zahtjeva za hitni početak procesa knjiženja državne imovine (na državu BiH) jer je entitetizacija te imovine, kako je dodao, krajnje loša i opasna.

Naredni uvodničar na tribini, prof. dr. Mirsad Kikanović, rekao je da opravdanje formiranja fonda za razvoj treba tražiti u potrebnom zaustavljanju procesa deindustrijalizacije u BiH.

"To možemo prevazići, zaustaviti, stavljanjem u funkciju domaćih resursa, a to je imovina BiH. BiH se mora razvijati na njenim posebnostima", Kikanovićeve su riječi.

Muharem Cero, također uvodničar na ovoj tribini, upozorio je da međuentitetska granica u BiH već postaje „zemljišno-knjižna granica“ i dodao da treba osporiti ustavnost zakonske lelgislative o šumama i poljoprivrednom zemljištu u Republici Srpskoj, a u Federaciji BiH zaustaviti planirano zakonsko rješenje koje bi nadležnost za šumsko zemljište prenijelo i na kantone.

Marin Tajs, uvodničar, rekao je da državna imovina BiH ima veliku vrijednost koju treba sačuvati.

"Ako je izgubimo, izgubili smo i državu BiH", zaključio je on.

n16.jpg

IZVOR :  N1 VIJESTI