Sarajevo, 8.3.2019. godine

Elektronskim i pisanim medijima

DESK

 

Reakcija

Skupštine Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

 

Skupština Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca oštro osuđuje izjavu potpredsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz Mostara Bože Žepića, koji je na portalu HMS, a kojeg su prenijeli mnogi bh mediji, istakao: „U pet mojih dosadašnjih knjiga s raznovrsnom tematikom o Bosni i Hercegovini, analizirao sam više modela, njihove pozitivne i negativne strane i došao do spoznaje da bi se kompromisno rješenje moglo najlakše pronaći tako da BiH bude uređena kao federacija, primjenom formule: 3-3-3-3- tri naroda, tri republike, tri razine vlasti i tri razine lokalne samouprave.“, a kasnije u nastavku teksta decidno pojašnjava: „Model „tri republike“ najbolje rješava otvoreno nacionalno pitanje svih, osobito hrvatskoga naroda, koji je u najtežem položaju. Samo on podrazumijeva da svaki narod i njegovi pripadnici imaju svoju nacionalnu republiku i sve institucije političkog, pravnog i izbornog sustava, koji iz toga proizlaze.

slika2

Ovakvi stavovi i zagovaranja od strane „bh hrvatske intelektualne kreme“ u direktnoj su suprotnosti sa višetoljetnim bosanskim društvenim bićem zajedništva, kojeg su u velikoj mjeri gradili i bošnjaci katolici – danas Hrvati u BiH /izjave, zapisi, govori i pisma velikog broja bosanskih franjevaca iz 17. i 18. stoljeća/ i zasigurno će najveću štetu nanijeti upravo Hrvatima u BiH. Površnom istorijskom analizom, bez ikakve dvojbe može se utvrditi da bošnjaci katolici - Hrvati u BiH, nikada u povijesti moderne Bosne i Hercegovine nisu imali veća prava i učešće u institucijama Bosne i Hercegovine, kao u posljednjim desetljećima nove bosanskohercegovačke povijesti. Iznesene teze Bože Žepića, su očigledno „akademska podloga“ za vođenje destruktivne politike protiv države Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije o ljudskim pravima – temeljnog dokumenta Vijeća Europe i Europske unije.

slika3

Isto tako, osuđujemo izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, povodom zahtjeva za promjenom ili dopunom imena Republike Srpske. Dodik je u intervjuu za beogradsku Politiku izjavio da su takvi zahtjevi nemogući, ali da "zabrinjava preglasavanje u Ustavnom sudu BiH gdje sjede troje stranih sudija i još dvoje koji su bivši potpredsjednici SDA". "Pokrenu li oni tu inicijativu mi ćemo pokrenuti inicijativu da se pored naziva Republika Srpska stavi crtica i dopiše - zapadna Srbija. Ne da mijenjamo naziv, već da ga dopunimo, ako već hoće da dopunjavaju. Ako hoće da idemo, ići ćemo do kraja. Sinonim za Republiku Srpsku može da bude samo zapadna Srbija", rekao je Dodik.

Za Bosnu i Hercegovinu najpogubnije je raditi protiv principa zajedničkog života na kojima se ona održavala vjekovima. Svi oni koji budu negirali ovaj princip će, kad tad, doživjeti fijasko, jer je Bosna i Hercegovina moguća samo kao država „svih i ravnopravnih“ a nikako kao „državica“ jednih, drugih ili trećih.

Stoga apelujemo, posebno na vodeće hrvatske i srpske političke lidere iz BiH, a svakako i na bošnjačke, da u fokus svojih aktivnosti postave zajedničke ciljeve koji će biti na dobrobit svih građana, samim tim i svih naroda, te da se okanu daljnjih etno-teritorijalnih podjela u BiH i nerealnih političkih inicijativa.

Pa zar nije sasvim jasno, nakon agresivnog rata protiv „goloruke“ BiH iz perioda 1992-1995. godine, da Bosnu i Hercegovinu nije moguće uništiti. Pogotovo danas 2019. godine, šanse za takvo što su apsolutno nikakve.