Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Novog Pazara u posjeti

Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca

 

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji iz Novog Pazara koju je predvodio predsjednik dr. Sulejman Ugljanin, posjetila je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, gdje je domaćin bio predsjednik Upravnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca prof. dr. Enver Imamović.

VP5A0400.JPG 1

Predstavnici VKBI upoznali su goste iz BNV-a o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, u kontekstu završenih općin izbora i preliminarnih rezulatata. Post izborne izjave ključnih političkih lidera ne nagovještavaju brzo i efikasno formiranje izvršnih vlasti, a posebna neizvjesnot predstavlja formiranje Doma naroda u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, koje ima ključnu ulogu, ne samo na funkcioniranje Federacije, već i na uspostavu Vijeća ministara i institucija Bosne i Hercegovine. U tom smislu sasvim je jasno da će ključni strateški cilj Bosne i Hercegovine, koji podržava i VKBI, a to je put priključenja u euro-atlanske integracije, biti otežan i usporen.

Predsjednik Imamović upoznao je dr Ugljanina o stavovima Skupštine VKBI, u kontekstu zaprepaštenosti, rušenjem Arap džamije u Novom Pazaru, kao kulturno historijskog spomenika nulte kategorije. Jasno je da su po ovom pitanju u potpusnosti zakazale institucije Republike Srbije, posebno Zavoda za zaštitu spomenika, Ministarstva unutrašnjih poslova, koje su dozvolile rušenje ovog kulturno historijskog spomenika. Vrlo je izvjesno, i nezamislivo, da se sličan postupak desi sa bilo kojim objektom pravoslavne provenijencije iz srednjo-vjekovnog perioda.

Zajednički je konstatirano da ovo predstavlja presedan, ne samo u Srbiji, već u državama regiona, a sigurno i u Europi, da je u mirnodopskim uvjetima moguće rušiti jedan takav spomenik kakav je bila Arap džamija. Još uvjek se očekuje zvaničan javni stav, koji je do danas izostao, od strane Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, čiji je sastavni dio Mešihat u Novom Pazaru, koje je direktni izvršilac ovog nevjerovatnog čina.

Dr Ugljanin delegaciju VKBI-a upozano je sa najznačajnijim aktivnostima BNV-a, posebno posljednjih nemilih dešavanja u Skupštini Grada Novog Pazara, što je nažalost, u funkciji predstojećih izbora za novi sastav Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji zakaznih za 4. novembar 2018. godine. Dr Ugljanin iskazao je žaljenje da su se državne strukture Republike Srbije direktno uključile u izbore za nacionalno vijeće jednog autohtonog naroda - Bošnjaka. Dr. Ugljanin je iskazao uvjerenje, da i pored ove činjenice, Bošnjaci u Srbiji, a prije svega u Sandžaku, jasno prepoznaju višedecenijske spletke i onemogućavanje Bošnjacima da imaju status naroda i nacije, kao i većinski narod u Srbiji, od strane srpskih institucija i organa.

Delegacije su razgovarale i o temama za sjednicu Ureda za koordinaciju bošnjakih vijeća, koja bi se trebala održati u Podgorici u drugoj sedmici novembra, čiji je domaćin Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, a kojoj će pored VKBI, BNV i domaćina, učestvovati i predstavnici Koordinacije bošnjačkih vijeća iz Republike Hrvatske.

Predsjednik VKBI prof.dr. Enver Imamović pozvao je članove Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca da u nedelju 21.10.2018. godine prisusutvuju javnoj tribini u organizaciji ANI „Krug 99“, čiji je uvodničar dr Sulejman Ugljanin.

 

Ured za odnose s javnošću VKBI