Sarajevo, 23.08.2018. godine

BAJRAMSKI SUSRETI U VKBI

 

Trećeg dana Kurban Bajrama 2018. godine, održano je tradicionalno druženje u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca, kojem su pored članova Vijeća prisustvovali prijatelji iz partnerskih organizacija, Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine,  Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost u BiH, te nosioci funkcija izvršne i zakonodavne vlasti, mnogobrojni mediji, i ličnosti iz akademske zajednice i kulturnog života Bosne i Hercegovine.

 

4

 

Prisutne goste, prijatelje i članove Vijeća poselamio je i pozdravio predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca prof.dr. Nedžad Mulabegović, ističući kako se bajramski susreti u Vijeću  održavaju više od dvadeset godina, i već odavno su poprimili tradicionalni karakter.

3

Ovogodišnje bajramsko druženje i razgovori fokusirani su, po prirodi stvari, na predstojeće opće izbore u oktobru, te je prof. Mulabegović iznio očekivanja i nadu da će predstojeći izbori donijeti pozitivne promjene, ali i izrazio nezadovoljstvo pasivnošću međunarodnih predstavnika u BiH spram onih političkih aktera koji Bosnu i Hercegovinu žele vratiti unatrag i odvući je s puta euro-atlanskih integracija, što je apsolutno opredjeljenje većine građana Bosne i Hercegovine.

12

Druženje i razgovori nastavili su se uz tradicionalnu bajramsku baklavu i bosansku kafu.