U prostorijama Vijeća promovirana knjiga

„Priče i legende bošnjačkih porodica iz Hercegovine i Bosne“

autorice Mevlide Serdarević

 

Dana 17.04.2019. godine u prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca održana je promocija knjige „Priče i legende bošnjačkih porodica iz Hercegovine i Bosne“ autorice Mevlide Serdarević.

slika promotora

Sala je bila premala da primi sve zainteresirane, što zorno govori kolika je potreba za izdanjima ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

Goste, zvanice i posjetitelje promocije u ime Vijeća pozdravio je predsjednik Upravnog odbora VKBI prof.dr. Enver Imamović, podcrtavajući značaj i ulogu ovakvih knjiga u očuvanju kulture, istorije i običaja bošnjačkih porodica u Bosni i Hercegovini kroz stoljeća.

slika sala 1

O knjizi su govorili Sead Trhulj - urednik,  Mina Kujović - arhivska savjetnica i dr. sci. Dževada Šuško - Ured IZBIH za vanjske poslove i dijasporu, u svojstvu rcenzenata, kao i promotori mr.sci. Emir Zlatar - generalni sekretar VKBI i Hrlović Muhamed, izdavačka kuća Blicdruk. Odlomke iz knjige na promociji je čitala novinarka Brankica Rudan.

slika sala 2

Autorica je knjigu koncipirala i napisala na bazi izlaganja i priča starijih osoba iz pojedinih porodica koje je sabrala, a potom i obradila u knjizi, iz Gacka, Trebinja, Sokola kod Gračanice, Kulen Vakufa, Rogatice, Sarajeva i Visokog, potkrepljujući predanja sa historijkim činjenicama, dokumentima i vlastitim istraživanjima, što ovu knjigu čini jedinstvenom.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće iz Novog Pazara finansijski podržalo

izradu X toma višetomnog Rječnika bosanskog jezika

autora prof.dr. Dževada Jahića

 

U skladu sa potpisanim ugovorom iz 2018. godine, između Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Srbije sa sjedištem u Novom Pazaru, doznačena su sredstva za izradu X toma višetomnog Rječnika bosanskog jezika, autora prof.dr. Dževada Jahića i njegovog stručnog tima. Doznačena sredstva predstavljaju približno polovinu potrebnih sredstava za izradu X toma višetomnog Rječnika bosanskog jezika.

 

slika sjednica Ureda

 

Zahvaljujući razumijevanju i konkretnoj podršci BNV-a, projekat višetomnog Rječnika bosanskog jezika nastavlja da se realizira. Inače, višetomni Rječnik bosanskog jezika, po studiji izvodljivosti autora prof.dr. Dževada Jahića, biće sačinjen od XIV /četrnaest/ tomova.

 

Bitno je napomenuti da su Bošnjačko nacionalno vijeće iz Srbije i Bošnjački savjet u Crnoj Gori, sa sjedištem u Rožajama u 2018. godini obezbjedili i doznačili sredstva za izradu IX toma višetomnog Rječnika bosanskog jezika, koji je početkom 2019. godine završen.

 

U narednim sedmicama Vijeće očekuje finansijsku podršku općina iz Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, te resornih ministarstava Vlade Kantona Sarajevo i Skupštine Kantona Sarajevo, za štampanje VIII i IX toma višetomnog Rječnika bosanskog jezika, koji su završeni.

 

Projekat višetomnog ili enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, koji se u kontinuitetu radi više od 12 godina, jedan je od najznačajnijih poduhvata u modernoj povijesti države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka čiji je to maternji jezik, koji će staviti konačan pečat na sve neustavne, nebulozne i zlonamjerne pokušaje osporavanja temeljnog nacionalnog identiteta Bošnjaka i drugih građana Bosne i Hercegovine kojima je bosanski jezik maternji.

 

Sarajevo, 9.4.2019. godine


 

Održana javna tribina „Pološaj Bošnjaka u Republici Srpskoj“

 

U velikoj sali Gazi Husrev begove biblioteke u Sarajevu 4. aprila 2019. godine održana je javna tribina „Položaj Bošnjaka u Republici Srpskoj“, čiji je uvodničar podpredsjednik RS mr.sci. Ramiz Salkić.

 slika dodjela postera.jpg

Predsjednik Upravnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca prof.dr. Enver Imamović, poselamio je i pozdravio uvodničara i prisutne, posebno predsjednike i predstavnike krovnih bošnjačkih organizacija BZK Preporod, MDD Merhamet, Bošnjački Institut, kao i predstavnike drugih organizacija civilnog društva, državne zvaničnike, članove Sabora IZ u BIH i svakako članove Vijeća. Profesor Imamović je nakon pozdravnih riječi uručio poster Bosanske kraljevske distanije Kotromanića, čiji je prof. Imamović autor. Gospodin Salkić se zhavalio na predivnom poklonu i istakao da će se poster nalaziti u Uredu podpredsjednika RS iz reda Bošnjačkog naroda u kabinetu u Banja Luci.

 

Moderator tribine mr.sci. Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća, u uvodnom izlaganju podcrtao je je nekoliko činjenica koje bitno određuju stratešku politiku RS-a, a to su rad i djelovanje institucije Senata RS-a i Akademije nauka i umjetnosti RS-a.

Ramiz Salkić svoje izlaganje podijelio je u nekoliko segmenata – pravni položaj Bošnjaka u RS i institucionalno sistematsko delegitimiranje Bošnjaka i njihovih prava, kulturni sadržaji Bošnjaka u RS-u i poziv na ekonomsko snaženje Bošnjaka u RS.

 slika3.jpg

Zajednička konstatacija nakon javne tribine jeste da su Bošnjaci, kao i Hrvati svi ostali manjinski narodi, u RS-u potpuno marginalizirani, da je na sceni suspenzija vladavine prava u RS od strane zvaničnika koji predvode institucije RS, te da se ratni ciljevi Miloševića i Karadžića iz devedestih godina pokušavaju realizirati u mirnodopskim uvjetima.

Salkić je pozvao sve nadležne državne institucije, OHR i druge međunarodne organizacije da se bez odlaganja uključe u procese u RS-u koji će omogućiti povratak vladavine prava, odnosno poštivanje ustava i zakona BiH i entiteta RS.

Kompletnu javnu tribinu i izlaganje uvodničara možete pogledati u folderu VIDEO GALERIJA.

Pozivnica VKBI 3 1024x508