Predstavnici VKBI prisusutvovali svečanim akademijama u Novom Pazaru i Skoplju

 

Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji iz Novog Pazara organiziralo je svečanu akademiju povodom obilježavanja istorijskog datuma 28.09.1993. godine, kada je na I Bošnjačkom Saboru u Sarajevu donesena Deklaracija o vraćanju povjesnog imena matičnog naroda zemlje Bosne – Bošnjak. Na svečanoj akademiji u ime Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca obratio se predsjednik Suda časti VKBI gosp. Avdo Hebib, jedan od članova organizacionog odbora I Bošnjačkog Sabora. “Najveći uspjeh Sabora je, da bez obzira na različita mišljenja, nakon rasprave, sabornici su izašli sa jedinstvenim stavom. Nije bilo divergentnih mišljenja, bio je zauzet jedinstven stav o stanju u Bosni i Hercegovini, o budućnosti Bosne i Hercegovine i odluka o usvajanju deklaracije o bošnjaštvu, tj. o povratku bošnjačkog nacionalnog imena ” – istakao je Avdo Hebib.

avdo hebib Novi Pazar

Inspirativan govor održao je i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Novog Pazara dr. Sulejman Ugljanin. “Bošnjaci u Sandžaku i Bošnjaci u Bosni i Hercegovini su autohtoni narod i dio su jedinstvenog bošnjačkog nacionalnog korpusa. Dobro organizirani, civilizovani, privrženi jedni drugima uspjeli smo da preživimo „džehenem” tog vremena. Održavanjem Sabora pokazali smo kao moderan politički narod opredijeljeni da opstanemo i da stupimo na svjetsku pozornicu kao politički suveren, kulturološki poseban te prije svega državotvoran narod.“ – kazao je Ugljanin.

Slika akademija Skoplje

Istu noć 28. septembra 2018. godine, u Skoplju, u prepunoj velikoj sali Doma Armije, održana je, po prvi put u zajedničkoj organizaciji bošnjačkih udruženja Makedonije, svečana akademija pod nazivom „Dan Bošnjaka“. Pokrovitelj manifestacije bila je BDS Makedonije, na čelu sa predsjednikom Munirom Kolašincem. Posebnu počast svečanoj akademiji dao je premijer Makedonije gospodin Zoran Zaev, koji je izrazio zahvalnost i podršku Bošnjacima Makedonije na izgradnji demokratskih institucija i države Makedonije.

Slika Novi Pazar

U ime Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca svečanoj akademiji prisustvovao je generalni sekretar VKBI gospodin Emir Zlatar. Pored predstavnika Vijeća manifestaciji su prisusutvovali čelni ljudi BZK Preporod i MDD Merhameta iz BiH, prof.dr. Senadin Lavić i Hajrudin Šahić. Poseban značaj događaju izrazio je svojim prisusutvom podpredsjednik Vlade R Crne Gore i predsjednik Bošnjačke stranke u Crnoj Gori, a po funkciji i član Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, gospodin Rafet Husović.

Slika Skoplje

 

28. septembar 2018. godine

 

 

 

 

U prostorijama VKBI 20.09.2018 godine održana redovna sjednica Skupštine VKBI

 

U sjedištu Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu, pod predsjedavanjem gospodina Edhema Bičakčića, 20.09.2018. godine, održana je redovna sjednica Skupštine VKBI.

Slika sa Skupštine

U okvoru normativnih pitanja, Skupština je jednoglasno donijela novi Statut, Poslovnik o svome radu, kao i Odluku o utvrđivanju bošnjačkih organizacija čiji se predstavnici pozivaju biti članovima Upravnog odbora VKBI, po funkciji.

VP5A8077.JPG 1.jpg 2

Skupština je utvrdila tri udruženja: Preporod, Merhamet i Bošnjački Institut. U narednom periodu, a nakon upisa Statuta u registar udruženja kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, pozvaće se ova udruženja da delegiraju svoje predsjednike u sastav Upravnog odbora VKBI-a.

Predsjednik Nedžad Mulabegović podnio je iscrpnu informaciju o aktivnostima i radu VKBI u periodu između sjednica Skupštine. Članovi Skupštine pohvalili su aktivitet i rad VKBI i još jednom izrazili punu podršku projektima Vijeća, koji su u toku. Skupština je izrazila svoje negodovanje zbog mizerne podrške Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo (500,oo KM) za podršku realizacije izrade višetomnog Rječnika bosanskog jezika, ali i izrazila zahvalnost na podršci projektima Vijeća od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo u 2018. godini.

VP5A8105 1

Skupština je odlučila, da se javnosti obrati saopćenjem, a povodom aktuelne predizborne kampanje, sa posebnim fokusom da ohrabri mlade, ali i sve građane BiH da izađu na izbore.

VP5A8116.JPG 1

Skupština je ovlastila prof.dr. Envera Imamovića i profesoricu Fadilu Memišević da, pripreme saopćenje za javnost, ili organiziraju press konferenciju, povodom katastrofalnog odnosa i nebrige državnih i nadležnih institucija spram kulturno-historijskig spomenika nulte kulture, posebno lokaliteta Butmir kod Sarajeva i Arnautovići kod Visokog. U ovom kontekstu istaknut je i nezapamćen čin rušenja Arap džamije iz 1528. godine u Novom Pazaru.

 

Skupština je podržala održavanje svečane akademije povodom 26 godina od osnivanja Vijeća, koja će se održati u Sarajevu 22. decembra 2018. godine.


vkbi memo


Na sjednici Skupštine Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, povodom aktuelne predizborne kampanje, održane 20.09.2018. godine, upućuje se

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Skupštine Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

 

Aktaulna politička situacija bosanskohercegovačkog društva je  komplicirana i  izložena raznovrsnim atacima na vrijednosti koje bi trebalo da je pozitivno određuju. U ovo predizborno  vrijeme, izoštreno se pokazuje  ugroženost politike kao prihvatljivog načina rješavanja  problema u društvu, kao načina zastupanja  parcijalnih  interesa na  osnovi  poštivanja institucija  države  i   interesa društva.  Najlošiji mogući odnos prema ovoj ugroženosti temeljnog smisla politike bio bi u  samoisključivanju građana iz političkog odlučivanja, u pristajanju na potpuno negativno određenje i ignoriranje politike.  To bi  ustvari bio  poraz politike i poraz građana kao prvih (i temeljnih) subjekata  političkog  života.

 2

Jalova retorika, koja u javnom diskursu ostavlja dojam personalnih svađa između bošnjačkih političkih predstavnika, bez konkretnih prijedloga za rješavanje nagomilanih problema u funkcionisanju države, ne doprinosi neophodnim pozitivnim promjenama, za kojim, već duže vrijeme vape građani, bosanskohercegovačo društvo i Država u cjelini.

1

Sudionici Skupštine Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca pozivaju građane Bosne i Hercegovine, posebno pripadnike mlade generacije, da izađu  na predstojeće izbore, i da svojim glasovima potvrde svoju političku volju i iskažu svoje političke težnje. Apstiniranje  od izbora je pristajanje na  poziciju objekta u političkim procesima i odlučivanjima, a to je pozicija na koju, u prvom redu mladi ljudi, a svakako i oni koji se smatraju obespravljenim i poniženim, ne bi trebali pristajati.

3

Članovi  Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca pozivaju  aktere na političkoj sceni u BiH da  slijede i zastupaju svoje stranačke političke interese u zakonskim i institucionalnim okvirima države Bosne i Hercegovine i u skladu sa općim političkim interesima građana i naroda Bosne i Hercegovine. Od svih njih, posebno od sudionika u aktualnim političkim sučeljavanjima koji  pretendiraju na glasove Bošnjaka, tražimo da,  svojim predizbornim aktivnostima  i političkim djelovanjem u cjelini,  doprinesu obnovi izvornog digniteta politike kao brige za opće dobro Države i afirmaciji  općeprihvatljivih, to jest, zakonitih  formi i procedura  političkog djelovanja.

 

Skupština

Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca


 

Predstavnici bošnjačkih vijeća četiri zemlje u Sarajevu: Izraditi grb i zastavu

 

redstavnici bošnjačkih nacionalnih vijeća iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske okupili su se danas u Sarajevu na dvodnevnoj plenarnoj sjednici Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća kako bi razgovarali o izučavanju bosanskog jezika i potrebi izrade deklaracije o grbu i zastavi bošnjačkog naroda.

Capture

POGLEDAJTE SVE SLIKE U FOTO GALERIJI

 

Različit je položaj Bošnjaka u sve četiri zemlje, istaknuto je danas, zbog brojnosti i uključenosti u društveni život te su okupljeni izrazili nadu da će na ovoj sjednici razmijeniti iskustva i razgovarati kako poboljšati položaj posebno u zemljama gdje su manjina.

Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) u BiH Nedžad Mulabegović podsjetio je da je sada prvi put uspostavljena neposredna saradnja među vijećima, a osnovi predmet interesiranja su obrazovanje, nauka, kultura te promocija historijskih vrijednosti.

Izrazio je nadu da će harmonizacija međusobne saradnje dati pozitivne rezultate u domovinskim zemljama Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, najavivši da će im se u budućnosti pridružiti i nacionalna vijeća Kosova i Makedonije.


Mulabegović je najavio i da će VKBI nastaviti raditi na izradi rječnika bosanskoga jezika te Enciklopediji Bosne i Hercegovine koja će obuhvatiti i sve one relevantne enciklopedijske podatke o bošnjačkom, hrvatskom i srpskom narodu, jevrejima i svim manjinskim narodima.

Predsjednik Koordinacije bošnjačkih vijeća u Republici Hrvatskoj Harun Omerbašić kazao je da se često osjećaju izolirano s nastajanjima da očuvaju bošnjaštvo u toj zemlji, iako je zakon koji regulira njihova prava veoma povoljan i jedan od najpovoljnijih u Evropskoj uniji, problem je u implementaciji.

"Naš broj nije toliko značajan kao Bošnjaci u Sandžaku, nismo toliko politički angažirani niti potkovani kao Bošnjaci u Crnoj Gori koji imaju veliki uspjeh. Mi smo u stagnaciji jer su Bošnjaci nakon više od 20 godina izgubili svog predstavnika u Saboru što nas je izbrisalo s političke karte te je i finansiranje nekih aktivnosti uveliko palo", dodao je Omerbašić.

Kada je u pitanju očuvanje bosanskog jezika, kazao je da su se tek ove godine počeli baviti tim pitanjem, iako u zakonu imaju tu mogućnost, a problem koji Bošnjaci imaju u BiH s bosanskim jezikom daje im još više snage da još jače rade na tome.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Mirsad Džudžević podsjetio je da su Bošnjaci u toj zemlji 2006. godine dali nemjerljiv doprinos obnovi nezavisnosti i tako se ugradili u temelje nove suverene Crne Gore.

"Do tada su Bošnjaci bili u nezavidnom položaju koji je sada značajno poboljšan, ali još uvijek ima prostora za napredak. Ukupan broj pripadnika islamske vjere je 125.000 od čega je 20.000 Albanaca, a ostatak je podijeljen u nekoliko kategorija - pojasnio je predsjednik Vijeća koje okuplja Bošnjake bez obzira na političku pripadnost.

Potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji Esad Džudo kazao je da su se u toj zemlji izborili za uspostavljanje potpuno ravnopravnog modela nastave na bosanskom jeziku koji je ravnopravan s nastavom na srpskom i drugim jezicima manjinskog naroda i na taj način je obuhvaćeno 16.500 učenika.

"Bošnjaci u Srbiji pokušavaju ostvariti prava u zemlji koja je organizirala, planirala i djelomično sprovela zločin genocida nad Bošnjacima. S tim saznanjem razgovarate s predstavnicima državnih institucija, akademske zajednice i prosvjete", podvukao je Džudo, ali kazao je da će nastaviti raditi na ostvarenju svojih prava.

Nakon plenarne sjednice Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća četiri susjedne zemlje bit će usvojeni zaključci te definirani naredni koraci djelovanja.