U Podgorici promovisan Rječnik bosanskog jezika autora Dževada Jahića

 

U organizaciji Bošnjačkog vijeća Crne Gore, u Podgorici je večeras održana promocija Rječnika bosanskog jezika, autora prof.dr. Dževada Jahića, javlja Anadolu Agency (AA).

U prepunoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” publici su predstavljene edicije 8. i 9. toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika.

a2.jpg

 

Govoreći o Rječniku bosanskog jezika, profesor književnosti Suljo Mustafić kazao je da je jezik sredstvo povezivanja svih pripadnika jednog naroda.
“Jezička kultura svakog pojedinca predstavlja ogledalo njegove kulture. Jezik nije privatno blago, već opšte dobro. On mora biti razumljiv svima i iznad je svakog pojedinca. Temeljnu izgradnju jezika predstavljaju rječnici. Bosanski jezik je danas realna, popisna, statistička norma u Crnoj Gori. Nakon obnove nezavisnosti Crne Gore, tokom 2007. je donesen Ustav, a u članu 13 Ustava se navodi da je u upotrebi i bosanski jezik. Ukupan broj pripadnika ove jezičke zajednice u Crnoj Gori je 37.000, koliko se iskazalo da govore na ovom jeziku”, kazao je Mustafić.

Da se postojanje jednog jezika ne može negirati kao što se to radi danas, kazao je Emir Zlatar.

“Prvi pisani dokument na bosanskom jeziku je Povelja Kulina bana, a čak su i njega pokušali predstaviti da je hrvatski, srpski. To je dokument napisan 1189. godine. Imate naroda bez država, ali nema naroda bez jezika”, kazao je Zlatar.

a1.jpg

 

Autor izdanja Rječnika bosanskog jezika Dževad Jahić, kazao je da je nad svim principima jezika, princip jezičkih sloboda, prava na vlastitu riječ, prava na svoj kulturni identitet.

“Jezik je od svih svojih osobina, prije svega, istorijska pojava, on u sebi čuva i pohranjuje u sebi ono što je bilo prije stotinu, dvije stotine ili hiljadu godina. Meni je posebno drago da smo u Podgorici u situaciji da promovišemo rječnik, bogatstvo jednog jezika. Mi ne možemo nazvati svoj jezik tuđim imenom. To je naučni pristup, i to je pristup ljudi koji istražuju pojave“, kazao je Jahić.

O rječniku je govorila i profesorica Tatjana Đurišić-Bečanović.

Večerašnjem skupu prisustvovao je veliki broj zainteresovane publike. Prisustvovali su i između ostalih Rafet Husović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Branimir Jukić, ambasador BiH u Crnoj Gori, Osman Nurković, ministar saobraćaja i pomorstva Vlade Crne Gore, Mirsad Džudžević, predsjednik Bošnjačkog vijeća Crne Gore, brojni poslanici, predstavnici akademske zajednice, javne ličnosti.

 

Izvor: Sandžačke

 

 

 

 

 

 

Održana 21. sjednica Upravnog odbora VKBI

 

U prostorijama Vijeća 4. novembra 2019. godine, pod predsjedavanjem predsjednika prof.dr. Envera Imamovića, održana je 21. sjednica Upravnog odbora VKBI.

 

Na osnovu Pravilnika o priznanjima i nagradama Vijeća, na prijedlog predsjednika VKBI prof. dr. Nedžada Mulabegovića, Upravni odbor donio je odluku o laureatima VKBI za 2019. godinu. Zahvalnice i plakete Vijeća laureatima će se dodijeliti na svečanoj Akademiji Vijeća koja će se održati 22. decembra 2019. godine u Sarajevu.

Generalni sekretar Vijeća upoznao je Upravni odbor o upućenim zahtjevima za finansijsku podršku radu i projektima Vijeća općinama/gradovima, kantonalnim, entitetskim i državnim institucijama za 2020. godinu. Poseban akcenat dat je na prikupljanje finansijskih sredstava za izradu XI i XII toma Rječnika bosanskog jezika autora prof.dr. Dževada Jahića.

 slikaUO

 

Upravni odbor prihvatio je informaciju o uspostavi Savjeta potpredsjednika RS Ramiza Salkića i dao punu podršku ovoj aktivnosti. Upravni odbor izrazio je žaljenje zbog negativnih medijskih spinova i lažnih informacija koje su se pojavile oko uspostave Savjeta, jer ne radi se o savjetnicima koji su radno ili honorarno angažirani u kabinetu potpredsjednika RS. Svi članovi rade na volonterskoj osnovi, sa osnovnom intencijom da vlastito zanje i iskustvo stave u funkciju kako bi se kroz demokratske procedure mijenjali društveni položaj i katastrofalan status Bošnjaka u RS.

 

U kotnekstu zaključaka Skupštine Vijeća, Upravni odbor donio je odluku o uspostavi Inicijativnog odbora RO VKBI Banja Luke. U inicijativni odbor imenovani su Anita Hodžić, dipl.ecc., iz Prijedora, koordinator; Vernesa Vilić, dip.iur., iz Kotor Varoši; Amela Talić, dipl-iur., iz Čelinca; Nusret Građan, VSS, iz Banja Luke i Eniz Džonlić, dipl.ecc., iz Banja Luke. Upravni odbor pozvao je članove UO da do naredne sjednice pokušaju angažirati dodatni broj članova, koji bi se angažirali u RO VKBI Banja Luke, kako bi se u roku od narednih 30 dana donijela odluka o imenovanju Izvršnog odbora RO VKBI Banja Luke.

 

Upravni odbor donio je odluku o prijemu novih članova u VKBI: Spahić Muriza, prof.dr., iz Sarajeva;  Serdarević Merima, mr.sci pravnik nauka, iz Sarajeva i Husejina Omerovića, dr.sci, iz Sarajeva. U članstvo VKBI primljeni su i svi članovi Inicijativnog odbora RO Banja Luke Anita Hodžić, dipl.ecc., iz Prijedora,; Vernesa Vilić, dip.iur., iz Kotor Varoši; Amela Talić, dipl-iur., iz Čelinca; Nusret Građan, VSS, iz Banja Luke i Eniz Džonlić, dipl.ecc., iz Banja Luke.

 

 

Regionalni odbor VKBi i Univerzitet u Bihaću organizirali promociju VIII i IX toma

enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika u Bihaću

Sinoć je u velikoj sali Muzeja AVNOJ-a u Bihaću održana promocija VIII i IX toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika autora prof.dr. Dževada Jahića. Domaćin promocije bio je Regionalni odbor VKBI Bosanske Krajine a suorganizator Univerzitet u Bihaću. Promociju je moderirala gđa. Dijana Begović.

slikabihac2.jpg


Zvanice i goste pozdravili su predstavnik RO VKBI Bosanske Krajine prof.dr. Fadil Islamović, vd rektorica Univerziteta u Bihaću prof.dr. Dženana Gaćo, predsjedavajući Skupštine USK g. Agan Bunić i premijer USK gosp. Mustafa Ružnić.

slikabihac1.jpg


Premijer USK gops. Ružnić izrazio je spremnost da se Vlada Kantona Unsko-sanskog kantona u narednom periodu uključi u finansiranje izrade preostalnih tomova enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, na čemu su se autor Rječnika i generalni sekretar VKBI iskreno zahvalili.


Rječnik su promovirali prof.dr. Amira Dervišević, prof.dr. Belkisa Dolić, prof.dr. Vildana Pečenković i mr.sci. Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI.


Na kraju promocije prisutnima se obratio autor Rječnika prof.dr. Dževad Jahić.

Bihać, 31.10.2019. godine

Silajdžić ponudio rješenje za stanje u kojem se BiH nalazi

haris.jpg

Javna tribina Vijeća Kongresa Bošnjačkih intelektualaca pod nazivom "Imovina države BiH - resurs za razvoj" održana je danas u Sarajevu.

n15.jpg

Uvodničar i moderator javne tribine bili su će predsjednik VKBI prof. dr. Nedžad Mulabegović, a predavači prof. dr. Haris Silajdžić, prof. dr. Sead Avdić, prof. dr. Mirsad Kikanović i prof. dr. Rifat Klopić.

"Danas nismo ovdje da konstatiramo stanje. Danas smo ovdje da ponudimo rješenja. Izlaz je u stavljanju državne imovine u funkciju svih građana Bosne i Hercegovine jer ona pripada svim građanima BiH. To je veliko blago koje imamo i koje se prema najkonzervativnijim procjenama procjenjuje između 50 i 100 milijardi maraka. To je ono plućnom krilo na koje moramo prodisati, a na koje do sada nismo disali", poručio je Silajdžić.

"Ono čime mi raspolažemo je ogromno bogatstvo. Nakon što je država pravno formulirala ovu problematiku, vrijeme je da krenemo u ovaj posao", ističe on naglašavajući da nema vremena za odlaganje ovog hitnog posla i da je ogromno bogatstvo države vlasništvo svakog njenog građanina.

n11.jpg

n12.jpg

n13.jpg

n14.jpg


Studija o tome već je urađena i na njoj je više od godinu dana radio tim čiji su članovi učesnici današnje tribine, rekao je također on najavljujući narednog govornika.

Jedan od njih, prof. dr. Sead Avdić, rekao je da iz urađenog elaborata proizilazi zakon o korištenju i upravljanju imovinom u državnom vlasništvu, koji je dospio u parlamentarnu proceduru BiH, ali je zaustavljen zbog entitetskog glasanja.

Međutim, proceduralno je još „živ“ i relativno jednostavan jer nalaže uspostavu agencije za upravljanje državnom imovinom, koja bi bila nadležna i za uspostavu registra ove imovine, kao i formiranje fonda za ekonomski razvoj, kazao je ovaj uvodničar.

Avdić smatra da Uredu viskog predstavnika treba uputiti apel u formi zahtjeva za hitni početak procesa knjiženja državne imovine (na državu BiH) jer je entitetizacija te imovine, kako je dodao, krajnje loša i opasna.

Naredni uvodničar na tribini, prof. dr. Mirsad Kikanović, rekao je da opravdanje formiranja fonda za razvoj treba tražiti u potrebnom zaustavljanju procesa deindustrijalizacije u BiH.

"To možemo prevazići, zaustaviti, stavljanjem u funkciju domaćih resursa, a to je imovina BiH. BiH se mora razvijati na njenim posebnostima", Kikanovićeve su riječi.

Muharem Cero, također uvodničar na ovoj tribini, upozorio je da međuentitetska granica u BiH već postaje „zemljišno-knjižna granica“ i dodao da treba osporiti ustavnost zakonske lelgislative o šumama i poljoprivrednom zemljištu u Republici Srpskoj, a u Federaciji BiH zaustaviti planirano zakonsko rješenje koje bi nadležnost za šumsko zemljište prenijelo i na kantone.

Marin Tajs, uvodničar, rekao je da državna imovina BiH ima veliku vrijednost koju treba sačuvati.

"Ako je izgubimo, izgubili smo i državu BiH", zaključio je on.

n16.jpg

IZVOR :  N1 VIJESTI